meditasjon-mindfulness-sommer

Hvordan man nyter sommeren

”Nå har vi det kjekt”, pleide hun å si. Noen ganger gjorde hun det fordi det ble stille. Andre ganger fordi hun uttrykte det hun følte. Atter andre ganger prøvde hun å forandre situasjonen. Jeg lurer på hvor mye det egentlig hjalp. Jeg har en følelse av at hun lurte seg selv.

På den andre siden, meditasjon og mindfulness handler om hvor vi legger vår oppmerksomhet. Burde ikke derfor affirmasjonen hennes hjelpe? Er det ikke bedre å fokusere på det som er bra, enn det som er dårlig? Kanskje. Tingen er at meditasjon og mindfulness hjelper oss til å komme nærmere virkeligheten, uansett hvordan den ser ut. Å si at noe er bra fordi man ønsker at det skal bli slik, er å gå vekk fra det som er. Lar vi oss bli nærværende derimot, trenger vi ikke si til oss selv at vi har det fint. Livet er et underverk og vår oppgave er å oppdage livet i dets fulle potensiale.

Spahotell

I skrivende stund bor jeg på et spahotell. Utebassenget med utsikt over Kattegat er helt vidunderlig. Hva er det som er virkelig her? Vannet som kjærtegner kroppen, det blå himmel-lerretet, den forsiktige brisen mot mine kinn, luftens friksjon i neseborene når jeg puster med et forsiktig innslag av saltduft, den myke spenningen i ansiktet som kommer av mitt konstante smil? Ja, det som er virkelig er disse enkle sanseinntrykkene. Jeg ler av meg selv når jeg tenker på hvor mange ganger jeg har kjedet meg der jeg egentlig ”burde” hatt fine opplevelser. Jeg har ikke sett det vakre fordi jeg har vært så opptatt av å ”nyte”. Jeg har vært så opptatt av at jeg lever i et perfekt øyeblikk, at jeg har snakket det i hjel. I min trang etter å nyte har jeg ikke følt vannet jeg lå i fordi jeg isteden har vært opptatt av å fortelle – meg selv eller andre – at det er vidunderlig. Jeg har gjort det for å ”ta vare på” øyeblikket, men jeg har bommet kapitalt. Nå er det annerledes. Alt som er virkelig er det som skjer, og det som skjer er at vannet kjærtegner huden min. Jeg eier ikke øyeblikket, og jeg har ingen formening om når det vil ta slutt, og jeg uttrykker heller ikke hvor fantastisk det er. Derfor blir det til en virkelig vidunderlig opplevelse.

Sommeren

Sommeren er full av muligheter for opplevelser. Den er tettpakket av sanseinntrykk. Neste gang du ser en busk, ikke prøv å se den. Ikke prøv å nyt den. Ikke prøv å opplev noe. Bare se den. Lek med å gjøre det nærmest som om du kjeder deg. Det er ikke noe å forstå ved den. Det er ikke noe interessant ved den. Så åpner det seg noe du ikke kjente fra før av. Det vil ikke se ut som du tror. Busken har faktisk ikke noe å si deg, men busken kan hjelpe deg til å se innover. Den kan hjelpe deg til å erfare en indre ro der du kommer i enda bedre kontakt med det som er utenfor deg. Oppdag så velsignelsene til din pust, til vinden, jordbærene, vennene og trafikkstøyen. La alt snakk om nytelse – og problemer eller hva som helst som vurderer det som er – ta ferie. Da kan du virkelig begynne å nyte.

God sommer!