mann som stresser

Hvorfor du alltid har tid til å meditere

Mamma sitter ved pc’en og sier stygge ord og gestikulerer. Data-musa virker ikke. Meditasjon handler om å kunne betrakte, og hvis vi kan betrakte kan vi se hva som er viktig og handle deretter. Jeg går fram til henne, snur musen som var opp-ned, og plutselig virker den som normalt igjen.

Noen har vanskelig med å finne motivasjon for å bruke det meditative nærværet også når vi har åpne øyne. De tror at man blir avstumpet og at man ikke har kraft til å agere. Hadde mamma observert sine tanker kunne hun enkelt funnet ut av problemet. Av vane gikk hun isteden inn i en panikk-lignende situasjon. Livet er fullt av slike, og vanens makt er ofte så stor at vi ikke ser hvor lite effektive vi er.

Til de som tror at meditasjon står i motsetning til å handle eller til å få ting gjort prøver jeg å si at det ikke er tilfelle. Tvert imot! Kan vi observere både hendelser og oss selv ser vi klart. Ser vi klart kan vi handle, og vi kan gjøre det uten all den smerte som forbannelser og negativt prat før med seg.

Mamma kunne le av seg selv. Jeg håper at hun ikke bare lærte seg å snu musen rett vei, men at hun ble inspirert til å observere mer. I så fall kanskje hun lærte seg noe hun kan bruke i helt andre situasjoner også. Nærværet kjenner nemlig ingen grenser.